POZNAŃ-ŁACINA: Wyjątkową atmosferę podczas uroczystego otwarcia Food Fyrtel zaserwowała ponownie gościom znana polska restauratorka Magda Gessler, która pojawiła się w Poznaniu w sobotę, 19 listopada 2022 roku.
1800 metrów kwadratowych, 19 różnych konceptów gastronomicznych, 500 miejsc siedzących – Food Fyrtel, największy całoroczny food hall w stolicy Wielkopolski otworzył się w Posnanii.
W Food Fyrtlu na klientów Posnanii czekało przede wszystkim wiele kulinarnych atrakcji. Swoje miejsce znalazły tam znane koncepty foodowe, m.in. Petit Paris (kultowa marka oferująca francuskie wypieki i wspaniałe śniadania), Willisch (lodziarnia z Wągrowca z niemal 40-letnią tradycją), Dziewczyny i Słodycze (cukiernia z poznańskiej Wildy) oraz Giga Buła (amerykański street food ze Środy Wielkopolskiej założony przez Szymona „Isamu” Kasprzyka). O koktajle, drinki i inne napoje zadba ulubiony bar Poznaniaków, czyli Hashtag.
Pasjonatów egzotycznych smaków czekała z kolei kulinarna podróż po świecie, którą zapewnią: Curry Leaves (kuchnia indyjska), DimSum & Ramen (kuchnia chińska), Nai Thai (kuchnia tajska), Hana Sushi (kuchnia japońska), Adam z Serem (zapiekanki), Kura Warzyw (kebab), LeCru (croissanty), Sphinx (kuchnia orientalna), Kozaczok (kuchnia ukraińska), Czerwona Papryka (kuchnia hiszpańska), Green Bubble (azjatycka bubble tea) oraz The Fry (frytki belgijskie).
19 listopada odbyło się spotkanie z Magdą Gessler – charyzmatyczną restauratorką, autorką książek kulinarnych, prowadzącą program „Kuchenne Rewolucje” i jurorką polskich edycji „MasterChefa”.
Po degustacji i ocenie dań uczestniczących w konkursie kulinarnym burgerowania GigaBuła dodała na Facebook’u emocjonalny wpis:
Jeśli chodzi o Magdę Gessler, zawiedliśmy się strasznie… Bugera specjalnie ze Śląska przyjechał przygotować zwycięzca Master Cheefa – Mateusz Güncel , z którym współpracujemy od samego powstania pomysłu Giga Buły.
Już na początku, gdy Magda Gesler usłyszała nazwę „giga śmierdziel”, nasza super telewizyjna gwiazda od razu zaczęła grymasić.
Burger leżał i czekał ponad 30 min zanim Pani Magda go spróbowała… spróbowała to dużo powiedziane, ledwo skubnęła (edit: polizała) mięso i powiedziała po prostu – „do dupy”, a na sam koniec poleciła innego burgera.
Oprócz tego Pani Magda stwierdziła, że mięso nie jest przygotowywane na grillu, a tłuszczu – sądziliśmy, że kubki smakowe Pani Magdy są w stanie rozróżnić tak istotny szczegół w burgerze.
Na tym testy się zakończyły. Brak próby bułki, serów, sosów czy pozostałych dodatków.
MR.Kryha – spróbował kilku pozycji, rzetelnie ocenił je w CAŁOŚCI i przekazał swoje sugestie.
Magda Gessler – Nierzetelna opinia praktycznie bez testu. Zero profesjonalizmu. Cieszymy się, że nikt nie dostał z tacki.
PS. Panią Magdę zaprosiła galeria, a my wiemy, że mamy topowe burgery w Polsce.
Pani Magda nie musi nas przepraszać, bo nasz szef IsAmU też nie lubi jeść w Pani restauracjach – czytamy na Facebook’u Giga Buła.
Fot. Archiwum Czytelnik